آموزش تحلیل تکنیکال در بورس ایران | تحلیل تکنیکال در بورس چیست؟
تحلیل تکنیکال یا همان فنی نوع خاصی از تحلیل است که در آن با توجه به قیمتهای قبلی و میزان حجم معاملات رفتار آینده بازار پیشبینی میشود. معمولا هر اتفاقی که در بازار سرمایه و بورس میافتد، بستگی به رفتار و عملکرد انسانها دارد. در حقیقت این روش به مطالعه رفتار انسانها در بازارهای مالی و بورس میپردازد. در یک تعریف کلی باید گفت اگر تقاضا برای خرید یک سهم از سوی انسانها زیاد شود، مسلما قیمت آن سهم بالا میرود و برعکس.
تحلیل تکنیکال بورس شامل بررسی انواع چارت و نمودار، انواع روشهای تحلیلی، تشخیص روند و کاربرد آن در تحلیل تکنیکال، کندلشناسی، مفهوم حمایت و مقاومت در بازار، الگوهای کلاسیک و غیره میشود. افرادی که قصد سرمایهگذاری دارند، باید تمام اصول مربوط به تحلیل تکنیکال در بازار سرمایه را بیاموزند، تا بهترین زمان را برای خرید و فروش انتخاب کنند.
تاثیر اخبار بر تحلیل تکنیکال بورس
اخبار و پیشامدهای سیاسی، اقتصادی، جنگ و… در تحلیل تکنیکال بورس موثر است. هر خبر و حتی اتفاقی در دنیای سیاست، اقتصاد، جنگ و… بطور قطع می تواند بر روی قیمت سهام در بازارهای سرمایه گذاری تاثیر منفی و یا مثبتی داشته باشد.
انواع تحلیل تکنیکال
- تحلیل تكنیكال ذهنی
در تحلیل تكنیكال ذهنی فرد با مشاهده نمودار برداشت خاص خود را از الگوها خواهد داشت. این نوع تحلیل املا به ذهن فرد سرمایه گذار مرتبط است. در واقع ممکن است فردی الگویی را ببیند و نسبت به آن برداشتی منحصر به فرد داشته باشد، در صورتی که یک فرد دیگر چنین الگویی را نبیند یا برداشتی کاملا متفاوت داشته باشد.
- تحلیل تكنیكال عینی
در تحلیل تكنیكال عینی تمامی برداشت ها بر اساس محاسبات کاملا دقیق و علمی صورت می پذیرد و در نهایت تفسیری که تحلیلگران به آن می رسند کاملا یکسان است.
تحلیل تکنیکال در انواع بازار های سرمایه گذاری بکار برده می شود که عبارتند از:
• طلا
• نفت
• سکه
• اوراق بهادار
• بازار بورس
• زعفران
• پسته
• ارزهای دیجیتال (بیت کوین، لایت کوین، اتریوم و ...)
• بازارهای جهانی (فارکس)
سه اصل اساسی در تحلیل تکنیکال
- نمودار قیمت
تحلیل گران تکنیکال بر این باورند که تنها تحلیل رفتار قیمت است که نتیجه عرضه و تقاضا را برای یک سهم در بازار تعیین می کند و باید تمرکز را برای بررسی دقیق آن قرار داد.
- روند مشخص قیمت ها
تحلیل گران تکنیکال با تحلیل گذشته تا حال قیمت یک سهم به این نتیجه می رسند که بعد از این چه روندی را طی خواهد کرد. در علم تحلیل تکنیکال گفته می شود که قیمت ها همیشه بر اساس یک روند مشخص حرکت خواهد کرد.
- تکرار تاریخ
سرمایه گذاران در بورس همواره نسبت به نوسانات نمودار قیمت ها عکس العمل های یکسانی داشته اند و این بدین معنی است که در مقابل اتفاقات و حرکت های مشابه ای که قیمت ها دارند سرمایه گذاران همان رفتارهای قبلی در چنین مواقعی داشته اند. در تحلیل تکنیکال اعتقاد بر این است که تاریخ غالبا در مورد قیمت تکرار می شود.
خط روند Trend line چیست؟
یکی از ابتداییترین موضوعاتی که در آموزش تکنیکال به آن پرداخته میشود خط روند است. خط روند صعودی از اتصال نقاط پایینهای بالاتر (Higher low) و خط روند نزولی نیز با اتصال نقاط بالاهای پایینتر (Lower high) در نمودار قیمتی ترسیم می گردد. بنابراین خط روند صعودی در پایین نمودار قیمتی با شیب مثبت و خط روند نزولی در بالای نمودار قیمتی با شیب منفی ترسیم میشود.
برای ترسیم خط روند به حداقل دو نقطه نیاز داریم. هر چه تعداد نقاط برخورد با خط روند بیشتر باشد، اعتبار خط روند افزایش پیدا میکند. هر چقدر دوره زمانی بلندمدتتری را برای ترسیم خط روند انتخاب کنیم، اعتبار آن بیشتر میشود. به عنوان مثال سهم X ممکن است در بازه زمانی 2 ماه اخیر دارای خط روند نزولی باشد در حالیکه در بازه زمانی یک ساله، خط روند صعودی داشته باشد و نزولی که در دو ماه اخیر داشته، صرفا یک اصلاح میان مدتی باشد.
هر چقدر شیب خط روند بیشتر باشد، خط روند نامعتبرتر است و احتمال شکست آن بیشتر است. این شیب زیاد، نشان دهنده ی یک جهش یا افت ناگهانی در یک بازه زمانی کوتاه مدت است. شیب زیاد خط روند سبب میشود که تغییرات قیمتی با سرعت بیشتری رخ دهد. شیب ۴۵ درجه در تحلیل خط روند، شیبی مناسب و معتبر به شمار میرود.
به طور کلی در ترسیم خط روند دو نوع تفکر وجود دارد. گروه اول بر این باورند که برای ترسیم خط روند بایستی از سایه های بالایی و پایینی کندل ها استفاده شود و هیچ قسمتی از کندلها (شمعها) بر روی خط روند قرار نمیگیرند. گروه دوم معتقدند که باید از انتهای بدنه کندلها برای ترسیم خط روند نیز استفاده کرد.
در ادامه مطالب بیشتری را در خصوص سبک های مختلف تحلیل تکنیکال آموزش خواهیم داد.